KAYSERİ SU KONUSUNDA ŞANSLI BİR ŞEHİRDİR
KASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Su Deposu Temizliği ve Dezenfeksiyonu' konulu eğitim semineri düzenlendi. Seminerde konuşan KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, Evlere kadar getirilen hijyen, bir şartta steril olarak temin ettiğimiz su kaynakları, evlerde
KASKİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen eğitim seminerine KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan ve su deposu temizleyen firmaların yöneticileri katıldı. Eğitim seminerinde konuşan Batukan, “Bu kurum yıllardır su ve kanalizasyon hizmeti vermektedir. İçme suyu ve kanalizasyonla da ilgili sorunlarımız var. Fakat KASKİ için en büyük sorun binalardaki kirli su depolarıdır. Çünkü evlere kadar hijyen, bir şartta steril olarak temin ettiğimiz su kaynakları evlerde bulunan veya bina içerisindeki depolarda kirlenerek kullanım amacı dışında verilmiş oluyor. Bunu önlemek çok zor ve uzun vadeli bir süreçtir. Biz bunu 12 senedir başaramadık. Başarısızlığımızın nedeni de su tüketicilerinin bizim kadar duyarlı olmamasıdır. Kurum olarak biz bunu tek başımıza yapamıyoruz. Yapamamamızın nedeni yetersizlik değildir. Personelde sağlarız fakat sadece kamu zihniyetiyle bu iş yürümemektedir. Bu işin yürümesi için özel sektörün de bunun içinde olması gerekmektedir. İnsanlar da daha duyarlı olmalıdır. Bu amaçla böyle bir seminer hazırladık” diye konuştu.
Batukan ayrıca, “Seminer sonrası bu konuda yeterli olabileceğini düşündüğümüz şirketler, kurumlar yapabilecekleri nitelikte hizmet sunacaklardır. Biz de bu kurum ve şirketlere destek verip karşılıklı olarak bu sorunları iş birliği içerisinde çözmeyi planlıyoruz. Kayseri su konusunda oldukça şanslı bir şehirdir. Çünkü sular yer altından yani Erciyes’ten eriyen kar sularının şehir havzasına gelerek buradan çekilip dağıtım depolarına ve toplama depolarına verip şehre dağıttığımız sulardır. Bu sular gerçekten kaynak suyu kalitesindendir. Laboratuvarda yapılan deneyler sonucu içme suyumuz şişelenip satılan sulardan daha iyidir,” şeklinde konuştu.
KASKİ`nin yaptığı çalışmalara değinen Batukan, “Geçen sene seçim öncesi Anayurt’ta yaptığımız çalışmalarda son 5 yılda biten binaların depolarını incelediğimizde çok duyarsız olunduğunu gördük. Gerek müteahhitlerin gerekse o konutta oturan ev sahipleriyle ya da suyun kullanımıyla ilgili hiçbir çalışma yapmadıklarını, uyarmamıza rağmen bu konuda herhangi bir çalışma içerisinde olmayıp içtikleri su konusunda bilinçsiz olmaları bizi gerçekten üzdü. Yaklaşık bine yakın su deposu, toplama deposu ve dağıtım deposu var. Her birinin içinin çalışması fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak temizliği kısa sürede olmayan zaman alan bir iştir. Üstelik her birinin koşulları da farklıdır. Her biri farklı bir uygulama gerektiriyor. Dolayısıyla her farklı uygulama için gereken şartlar sağlanarak temizlenmesi ve tüketiciye daha sağlıklı su verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Hazır su kullanımına dikkat çeken Batukan; vatandaşın suya harcadığı paradan rahatsız olduklarını, şehir şebeke suyunun şişelenen suya eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.